Halaman

05 Ogos 2008

Ikan sembilang masak berlada


IKAN SEMBILANG GORENG BERLADA ::

Bahan-bahan:
1kg ikan sembilang | bersihkan dan potong dua
1 sudu teh serbuk kunyit
½ sudu teh garam
1 keping asam keping
Minyak masak secukupnya

Bahan kisar:
10 tangkai cili kering
5 biji cili merah
5 biji cili hijau
8 biji bawang merah
1 ulas bawang putih
Garam secukup rasa

Cara memasak:
1. Gaul ikan dengan garam dan kunyit. Perap seketika. Panaskan minyak di dalam kuali dan goreng sehingga garing. Ketepikan.
2. Panaskan kuali sekali lagi dan tumis bahan-bahan kisar sehingga garing.
3. Masukkan asam keping dan perasakan dengan garam. Gaul rata.
4. Masukkan ikan dan gaul sebati. Angkat.
5. Sedia dihidangkan dan dinikmati.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

komen anda