Halaman

04 Januari 2010

Kuih Tradisional


KUEH TEPUNG BUNGKUS

Bahan
1 cawan tepung beras
2 cawan santan + sikit garam
Daun pisang

4 sudu besar tepung pulut [bancuh dgn 1 sudu besar air..saperti buat ondeh2 tu]

Bahan-bahan inti:
1/2 biji kelapa muda parut
1 ketul gula melaka
2 sudu besar air
daun pandan

Cara:
1. Masakkan bahan inti sehingga kering. Bulat-bulatkan. Ketepikan dahulu.
2. Ambil tepung pulut yg telah di bancuh sedikit dan leperkan dan masukan inti kelapa yg telah dibulatkan. Bulatkan dan ketepikan.
3. Bancuh tepung beras bersama santan. Kacau hingga separuh masak.
4. Layurkan daun pisang diatas api dan potong anggaran diperlukan dan bersihkan.
5. Ambil dua sudu besar bancuhan tepung dan letakkan di atas daun pisang. Letakkan 2 biji inti dan tutup dengan dua sudu lagi tepung.
6. Tutup daun pisang dan lipat kedua-dua hujung daun dan kukuskan selama 20 minit.

1 ulasan:

  1. huhu time berbuka puasa tadi sa sempat buat kuih ni..tepung beras bungkus inti kelapa dan inti pisang...tp sa lebih suka inti pisang banding kelapa...em...sedap..pas ni nak buat lagi lah yg inti pisang tu.......

    BalasPadam

komen anda