Halaman

05 Ogos 2010

Pajeri Nenas

Bahan-bahan:

Rempah tumis (Kulit kayu manis,bunga lawang, pelaga)
Sedikit serbuk kunyit
4 biji bawang merah ] tumbuk halus
2 biji bawang putih ] tumbuk halus
Kacang Tanah yang di blander(seperti kuah rojak sate)
lada kering yang telah diblander(
gula sikit
garam secukup rasa
Nenas dipotong bulat dan 4, rebuskan dan ditoskan air
hiasan: Lada merah/&hijau dibelah memanjang (jgn sampai putus)

Cara memasak:

Tumiskan rempah tumis tadi masukkan bawang merah dan putih, bila naik bau masukkan serbuk kunyit, lada kering dan kacang tanah yang telah diblander tadi.
Kemudian masuk nenas yg dah siap tos tu, gula sikit dan garam secukup rasa.
lepas tu masukla pulak lada (masa masuk lada nie tk usahlah sampai lunyai pulak-golek-golekkan saja kat dlm kuali tu sikit-sikit). siap....nyum2

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

komen anda