Halaman

05 Ogos 2010

Rendang Ayam


Bahan-bahan:
2½ kg ayam - dipotong kecil
65gm cili padi
65gm bawang putih
500gm bawang merah
5cm halia
5cm lengkuas
7cm kunyit hidup
5 batang serai - dihiris
1500ml santan
3 keping asam gelugur
3 helai daun kunyit
2 helai daun limau purut
250gm kerisik
Garam secukup rasa
Kulit kayu manis, buah pelaga, bunga lawang dan bunga cengkih secukupnya (rempah penumis)

Cara memasak:
1. Masukkan serai, rempah penumis dan kesemua bahan kisar di dalam kuali.
2. Selepas itu masukkan ayam. Gaul rata dan tutup kuali. Biarkan ayam kecut seketika.
3. Bila ayam kecut, masukkan santan, daun kunyit, daun limau purut, asam gelugur dan garam secukup rasa. Kacau rata di atas api perlahan sehingga ayam masak.
4. Kemudian masukkan kerisik. Kacau rata dan masak hingga kering.
5. Angkat dan sedia dihidangkan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

komen anda